Δύσκολοι καιροί για Ροβινσώνες

Photo by Arist Creathrive on Pexels.com

Είναι ιδιαίτερα πιεστική η ιδέα να μην θέλεις να γίνεις ρεζίλι στο σινάφι σου. Το κρίσιμο σημείο είναι να μην τους επιτρέψεις να σε κάνουν να κρυφτείς στο καβούκι σου. Στο συνάφι σου πρέπει να αποκαλύπτεσαι σταδιακά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κερδίσεις όσα περισσότερα από αυτά που ήδη γνωρίζουν και κατέχουν. Γιατί δεν κατέχουν και δεν γνωρίζουν όλοι τα ίδια μέσα στο σινάφι. Και αυτός είναι ο λόγος που κάθε σινάφι χωρίζεται σε υποομάδες, οι οποίες καθιστούν διακριτή την παρουσία τους απέναντι στις υπόλοιπες. Και όλες έχουν την δική τους θεωρία για να πείσουν περί της ορθοδοξίας τους. Σε ορισμένους χώρους, μάλιστα, υπάρχουν υποομάδες σκληροπυρηνικές που εάν δεν ενστερνίζεσαι την θεωρία τους, φροντίζουν να σε εξαφανίσουν με συνοπτικές διαδικασίες. Και όταν μιλάμε για «εξαφάνιση» δεν πρέπει να πάει το μυαλό μας αποκλειστικά σε εγκληματικές ενέργειες. Η «εξαφάνιση», ενίοτε, απλώς ισοδυναμεί με την έξοδο από το σινάφι. Και όταν μένεις μόνος, είναι σαν να ξεκινάς από την αρχή να ανακαλύψεις την θέση σου στον κόσμο. Αυτό είναι που τρομάζει πιο πολύ. Το σινάφι προσφέρει ασφάλεια και την ψευδαίσθηση ότι και άλλοι θα τρέξουν να συνδράμουν στην ανάγκη σου. Μια άτυπη συλλογική σύμβαση αλληλοβοήθειας, θαρρείς και σε προστατεύει απέναντι στην αβεβαιότητα.

Όταν, λοιπόν, αρχίζεις να κατανοείς πώς λειτουργεί η ζωή, έχεις μπροστά. σου δύο επιλογές. Πρώτη επιλογή: Αρχίζεις τις διερευνητικές βόλτες προκειμένου να εντοπίσεις εκείνο το σινάφι που δύναται να ανεχθείς και ταιριάζει στα εγγενή χαρακτηριστικά σου κι αφού ενταχθείς με δόξα και τιμή , παιανίζεις περί της ορθότητας των θέσεων του. Το σινάφι θα βρει τον τρόπο να σου ανταποδώσει την πίστη. Για να βοηθήσω λίγο την φαντασία σας, στον όρο σινάφι, βάλτε ο καθένας ό,τι επιθυμεί π.χ μια επαγγελματική ομάδα, μια πολιτική παράταξη, μια οικονομική ομάδα, ένα καλλιτεχνικό κίνημα, μια θρησκευτική ομάδα, μια ποδοσφαιρική ομάδα, μια τοπική ομάδα. Νιώστε λίγο την θαλπωρή του σιναφιού που καλύπτει με τις φτερούγες του την ύπαρξη σας. Τώρα πάρτε μια βαθιά ανάσα γιατί ετοιμαζόμαστε να ασχοληθούμε με την δεύτερη επιλογή: Αρνείσαι την ένταξη σε οποιαδήποτε ομάδα ή – για τους λίγους ονειροπόλους – αποφασίζεις να συστήσεις το δικό σου σινάφι. Δρόμος μοναχικός, γεμάτος αβεβαιότητα, χωρίς την παραμικρή στέρεη βάση. Αρπάζεσαι αγκαζέ με τις ανασφάλειες σου και χαράζεις εσύ την πορεία προς την αλήθεια σου. Σε αρκετές από αυτές τις διαδρομές, σου έρχεται η ιδέα να εγκαταλείψεις και να ενταχθείς σε ένα σινάφι και εσύ για να ηρεμήσεις. Και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει, ας μην γελιόμαστε. Είναι δύσκολο να παριστάνεις τον Ροβινσώνα μέσα σε τέτοιο πλήθος!

     Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι οι λιγοστοί – οι ελάχιστοι, θα έλεγα – που συνεχίζουν τον μοναχικό δρόμο, κατευθυνόμενοι – τις περισσότερες φορές – προς την καταστροφή τους, πλην εκείνων των ευλογημένων «τρελών» που καταφέρνουν να αναπλάσουν τον κόσμο από την αρχή και να φτάσουν στο τέλος της πορεία τους, χαρούμενοι που δύνανται να προσφέρουν την δική τους πρόταση για να στοιχηθείς μαζί της. Δυστυχώς, όμως, μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό και αυτή η πρόταση δημιουργεί ένα νέο σινάφι και η ιστορία ξαναρχίζει από την αρχή.

     Στο δυστοπικό αυτό σύμπλεγμα επιλογών, η απλοϊκή μου κρίση, μου ψιθυρίζει πως υπάρχει και μια τρίτη επιλογή που σε προστατεύει από τις επίπονες συνέπειες της στράτευσης ή της δελεαστικής μοναχικής περιπλάνησης:  Δίνεις πρώτα ένα γενναιόδωρο φιλί αποχαιρετισμού στα όνειρα σου να φτιάξεις το δικό σου σινάφι και αποφασίζεις να ενταχθείς, έτσι απλά χωρίς πισωγυρίσματα και επικριτική διάθεση, στο «Μεγάλο σινάφι  των ανθρώπων»._

Photo by Elviss Railijs Bitu0101ns on Pexels.com
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s