Scottish Blend

Ανοίγω κλιματιστικό, σκουπίζω τον ιδρώτα μηχανικά από το μέτωπο, βγάζω τα γυαλιά και κοιτάζω στοχαστικά το αμυδρό είδωλο μου που αντανακλά στους φακούς. Μισή γουλιά καφέ, επανατοποθετώ τα γυαλιά και ανάβω ένα τσιγάρο, πιο πολύ για να συντροφεύσω την επικείμενη ονειροπόληση μου παρά γιατί το έχω ανάγκη.

Ξανά καλοκαίρι, ξανά η εμμονή για ξεκούραση, αλλαγή παραστάσεων και ανανέωση. Δεν τίθεται ζήτημα να ενδώσω, καθώς είναι δεδομένο πως ένας αντιδραστικός άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει το γενικό πρόσταγμα για χαλάρωση.

Μια βαθιά ρουφηξιά κλείνοντας τα μάτια και ξαφνικά όλα φαίνονται πιο υποφερτά. Πλάνη κι αυτό, όπως όλα άλλωστε, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο αυτήν την δεδομένη στιγμή.

Τον Οκτώβριο όταν όλοι τρέχουν ασθμαίνοντας να προλάβουν τις υποχρεώσεις που πληθαίνουν, τότε αξίζει να αποσυρθείς από την οχλοβοή και να αποφασίσεις να τονώσεις το κουρασμένο πνεύμα και κορμί. Τότε είναι λες και η κούραση των άλλων επαυξάνει εκθετικά την δική σου ξεκούραση. Νιώθω ενοχές για την σκέψη μου. Δεν είναι ανάγκη να υποφέρουν οι άλλοι για να αισθανθώ εγώ καλύτερα. Δεν είναι ζήτημα ηθικής τάξης αυτές οι ενοχές, πιότερο με ενδιαφέρει να μην αμαυρώσω στο ελάχιστο την προσδοκία της δικής μου χαράς.

Σβήνω το τσιγάρο και μουρμουρίζω την τελευταία πρόταση του κειμένου που μόλις είχα γράψει: «Επειδή για την ζημιά την οποία υποστήκαμε είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι εναγόμενοι και γι’ αυτό υπόχρεοι προς αποζημίωσή μας..». Πίνω μια ακόμη γουλιά καφέ και χαζεύω έξω από το παράθυρο. Φαντάστηκα τους εναγομένους στην παραλία να απολαμβάνουν ξένοιαστες στιγμές και έπιασα αυτόματα ξανά το πακέτο με τα τσιγάρα. Δεν έβγαλα νέο τσιγάρο. Αναλογίστηκα την ζημιά που προκαλώ στον εαυτό μου και έκλεισα πάλι τα μάτια.

Μεταφέρθηκα στο Ινβέρνες και στάθηκα δίπλα στον Μάκβεθ. Μόλις έχει σκοτώσει τον Ντάνκαν, δύσκολη στιγμή, κρατάω την αναπνοή μου για να μην δημιουργήσω περισσότερη ένταση στον χώρο. Άραγε με βλέπει; Εγώ πάλι τον βλέπω καθαρά καθώς στέκεται ακίνητος μπροστά στο πτώμα. Είναι ίδιος εγώ!! «Κάτι περίεργες συμπτώσεις» σκέφτηκα. “Μόλις σκότωσα τον Ντάνκαν!”. Αδυνατώ να πιστέψω αυτήν την νέα πλάνη του νου που γαργαλάει την περιέργεια μου. Δεν έχω πάει ποτέ στο Ινβέρνες, εξ όσων γνωρίζω δεν έχω καμία σχέση με την Σκωτία, ενώ τον Μάκβεθ τον είχα διαβάσει κάποια στιγμή, πολλά χρόνια πριν όταν ήμουν στο Λύκειο. Ο Μάκβεθ στρέφεται προς το μέρος μου και με κοιτάζει χωρίς να μιλά. Σκέφτηκα να του προσφέρω τσιγάρο αλλά κρατήθηκα γιατί σκηνοθετικά μου φάνταζε παράταιρο.«Τώρα, αδελφέ, έμπλεξες», του είπα με ευγενικό τρόπο. Ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω για να σπάσει η αμηχανία. Εκείνος χαμογέλασε χαιρέκακα και μου έγνεψε να κοιτάξω το πτώμα. «Άλλο πάλι και τούτο», σκέφτηκα. Υπάκουσα στρέφοντας το βλέμμα μου στον νεκρό. Ήμουν πάλι εγώ! Είχα δύο μαχαιριές στο στήθος και τρεις στην κοιλιά. Κινήθηκα προς το μέρος του Μάκβεθ και πήρα το ξιφίδιο που ακόμα κρατούσε στο χέρι. Με μια βίαιη κίνηση το έχωσα στο δεξί μάτι του Ντάνκαν και βγήκα τρέχοντας από το δωμάτιο.

Άνοιξα τα μάτια μου και έστειλα ένα μήνυμα στην σύζυγο μου: «Επειδή για την ζημιά την οποία υποστήκαμε είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος εγώ και γι’ αυτό υπόχρεος προς αποζημίωσή μας, σου δίνω διορία 30 λεπτά να μαζέψεις τα πράγματα σου για να φύγουμε για το νησί». Βγήκα τρέχοντας από το γραφείο δίχως να κλείσω φως και υπολογιστή. Στο διάδρομο χτύπησε το κινητό, το κοίταξα βιαστικά και είδα το όνομα του πελάτη-ενάγοντα να φιγουράρει στην οθόνη, “Hear it not, Duncan; for it is a knell that summons thee to heaven or to hell” σκέφτηκα και γέμισα θυμηδία ενώ έβαζα το κινητό στην εσωτερική τσέπη του σακακιού μου δίχως να το σηκώσω. Άναψα ένα τσιγάρο και μπήκα στο ασανσέρ. Καθώς κοιτάχτηκα στον καθρέφτη, άλλη μια πλάνη του μυαλού με βύθισε σε νέες σκέψεις. Πίσω μου στέκονταν ολοζώντανοι αλλά αμίλητοι ο Μάκβεθ και ο Ντάνκαν και μου φάνηκε, μην σας φανεί αστείο, πως κάπνιζαν και αυτοί ηδονικά ένα τσιγάρο._

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s